Pel pont de la Puríssima i la Constitució 2010, vam decidir a darrera hora improvitzar una ruta de quatre dies. Inici: a Igualada pedalant pel Camí de Sant Jaume (Camino de Santiago). Final: ja veurem per on passarem però a Igualada ens espera la furgona.
Sortim d'Igualada, doncs, 1 tandem i 3 en btt. Cinc ciclistes (tots del Centre Excursionista de Badalona) més un acompanyant. Seguim pel Camí de Sant Jaume que ens sorpren molt positivament per la bona senyalització. Podeu trobar-ne informació al web Camí de Sant Jaume.
Primera etapa: Igualada - Tàrrega, uns 58kms. Desnivell menyspreable.
La ruta és bastant plana, et permet veure varies de les esglésies dels pobles de les comarques de l'Anoia i la Segarra. El punt negatiu és la proximitat en tot moment de la NII o altres vies força transitades que ens destorben de la tranquilitat que busquem.
Arribem just poc abans de fer-se fosc a Tàrrega. Després de preguntar i buscar força, dormim a l'Hotel Pintor Marsà. El preu força alt, però com anem sense reserves i uns quants, no podem triar gaire. És de les nits més fredes que portem de tardor. Després de sopar al centre de la ciutat, tenim 0 graus de temperatura al carrer.
Segona etapa: Tàrrega - Vallbona de Les Monges. Uns 58kms. Desnivell inferior als 550m.
Iniciem la ruta seguint pel Camí de Sant Jaume, força més apartat de grans vies automobilístiques, i amb indrets més verds. Passem per Anglesosa, Castellnou de Seana i Mollerusa. Aquí deixarem el Camí de St. Jaume i ens dirigirem a Vallbona de les Monges. A Mollerusa tenim l'oportunitat de visitar el museu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell inaugurat recentment i que ofereix explicacions guiades sobre les funcions i tot l'entorn dels canals. Podeu trobar informació a Canals d'Urgell.
Sortim de la ciutat pel carrer del Canal, resseguint primer una sèquies secundaria i després la principal del Canal d'Urgell. L'intenció inicial era anar fins a Arbeca, però ens atrau la ruta per les sèquies. Així que les seguim fins a poder prendre la carretera LP-2015 que vé de Bellpuig i ens portarà en suau ascens fins a Belianes. Allà decidim dinar entrepà i fruita. I ràpid marxem cap a Maldà i Llorenç de Rocafort i Vallbona... Els maldecap serà on dormir, ja que l'hospederia de les Monges està plena per aquestes dates. No hi ha més lloc on dormir, a part del refugi del mateix monestir preparat per estiu amb lliteres. Ens hi quedem, però ens haurem de protegir del fred amb unes quantes mantes i jaquetes... Els companys del cotxe i una bicicleta ja tornen cap a Badalona. El fred ja està minvant i fem sopar de batalla entre fums al bar del poble.
Tercera etapa: Iniciem aquí La Ruta del Cister en sentit antihorari per intentar visitar Poblet i Santes Creus. Uns 44kms. 970m de desnivell positiu.
Ens basem en la ruta que ens marca un track baixat d'internet al GPS, i de les abundants senyals que indiquen la ruta del Cister per a caminadors i ciclistes. Durant el dia ja comprovem que la ruta oficial és més dura del que recordavem, o de les primeres temptatives que haviem fet, ja que ens toca remuntar alguns camins o senders a peu (sobretot els que anem amb tàndem). Primer ens toca remuntar la Serra del Tallat, ara molt característica pels diferents parcs eòlics instal·lats en la regió. La visita a aquest Santuari és molt recomanable per la vista que ens dóna de la Conca de Barberà. Des d'aquí baixem ja per senders i pistes que ens portaran a L'Espluga de Francolí. Arribem a Poblet on dinem altre cop uns entrepans.
Després, ens toca remuntar una bona estona de senders. En concret el GR-171 que ens porta a l'Ermita de Sant Joan de la Muntanya (info a Viquipèdia i Info a la FEEC). Amb una magnífica restauració i vistes, iniciem el descens per senders no ciclables que ens faran arribar a Montblanc ja quasi de nit.
Quarta etapa: Montblanc - Igualada. 62kms. 1.070m de desnivell positiu.
L'etapa havia de finalitzar la Ruta del Cister a Santes Creus, però la duresa aquest cop de l'ascens al Tossal Gros de Miramar, ens farà repensar la ruta.
Iniciem desde Montblanc cap a Prenafeta per suau ascens de carretera.
Però un cop allà les pistes pugen de valent i cada cop es fan més insuportable amb la càrrega i el tàndem. Arribem al Tossal Gros de Miramar (Coll de l'Era del Caterí 700m.).
I baixem cap al Pla de Santa Maria, on haviem de seguir per camins cap a Santes Creus, però decidim prendre la carretera C-37 cap al Pont d'Armentera, Querol, Esblada i Igualada. Aquesta carretera secundaria ens aporta bones vistes de boscos de pins i valls desconegudes per nosaltres. Per segona vegada, acabo sense completar la Ruta del Cister i visitar els tres monestirs.
És millor plantejar-se la ruta, crec, en una època amb més hores de llum per poder fer més quilometres i hores encara que hagis d'empènyer la bici o el tàndem. Molts dels paratges tant al Camí de Sant Jaume com a la Ruta del Císter són imprescindibles per al bon cicloturista.
ei Martí bona ruta eh ??!! Llàstima que no us vaig poder acompanyar ... Aquest any vinent ja us acompanyaré a fe rla ruta del Cister en un dia de primavera a la gent de Badalona :-)
ResponEliminaSalut, company.
pep